Riblappen zijn een heerlijke en veelzijdige vleessoort die vooral populair is in de Nederlandse keuken. Ze worden vaak gebruikt in stoofgerechten of als langzaam gegaard vlees. Hieronder vind je een basisrecept voor het bereiden van riblappen, geïnspireerd op de traditionele methoden van slagerijen zoals Slagerij van Tol.
Benodigde ingrediënten:
1 kg riblappen
2 uien, in ringen
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 wortels, in plakjes
2 laurierbladen
1 takje tijm (of 1 tl gedroogde tijm)
500 ml runderbouillon
250 ml rode wijn (optioneel)
Zout en peper naar smaak
2 eetlepels olie of boter
2 eetlepels bloem (optioneel, voor het binden van de saus)
Bereidingswijze:
Voorbereidingen:
Snijd de riblappen in stukken van ongeveer 4-5 cm.
Bestrooi het vlees met zout en peper.
Vlees aanbraden:
Verhit de olie of boter in een grote braadpan op middelhoog vuur.
Voeg de riblappen toe en bak ze rondom bruin. Dit duurt ongeveer 5-7 minuten. Haal het vlees uit de pan en zet het opzij.
Groenten bakken:
Voeg in dezelfde pan de uien en knoflook toe. Bak deze totdat de uien glazig worden.
Voeg de wortels toe en bak nog een paar minuten mee.
Bouillon en wijn toevoegen:
Strooi de bloem over de groenten (indien gebruikt) en roer goed door.
Voeg de runderbouillon en de rode wijn toe (indien gebruikt). Roer alles goed door en breng aan de kook.
Stoven:
Voeg de riblappen weer toe aan de pan, samen met de laurierbladen en tijm.
Zorg dat het vlees bijna onder het vocht staat. Laat het geheel op een laag vuur sudderen met de deksel op de pan voor ongeveer 2,5 tot 3 uur, of totdat het vlees lekker mals is. Roer af en toe door en voeg eventueel wat extra bouillon of water toe als het te droog lijkt.
Serveren:
Verwijder de laurierbladen en de takje tijm voor het serveren.
Serveer de riblappen met de groenten en saus, bijvoorbeeld met aardappelpuree of een lekkere stamppot.
Tips:
Voor extra smaak kun je ook champignons, spekjes of andere groenten toevoegen.
Dit gerecht is ook heerlijk om van tevoren te maken; de smaken trekken dan nog beter in.
Eet smakelijk! Geniet van je zelfgemaakte riblappen, bereid volgens de tradities van de slagerij!